Friday, October 17, 2014

From the other side


We often judge others without realizing we may be in the same condition as them.

Saturday, August 30, 2014

Good Sleep

From a year 2011 recently self-processed negative. Negative has grown mouldy. Probably taken with Leica M6, 35cron and on APX400 film.

At night in bed, I'll pray a short prayer next to him, asking Jesus to give him sweet dreams and a good night sleep. And he'll correct me by saying, "No! No dreams! A good sleep has no dreams."
He's absolutely right!

In the morning, I'll ask him, "Did you have a good sleep?" He'll usually say, "Yes!"

That's how simple life seems.

But today, I think of all the children in the world who's suffering. The ones who flee to the mountains to escape the killing of the ISIS, the ones who suffer hunger and the lack of clean water around the world, the ones kidnapped by syndicates and made beggars on the streets who probably having broken arms and legs, the ones dying from a terminal illness and suffering in pain, the ones brainwashed as young soldiers killing others... so on and so forth.

Could we just for a moment, daily, remember that we are indeed very fortunate?


Wednesday, August 27, 2014

Answers to "Things you should never say to a Photographer"

The article is found here: http://tutons.com/things-never-say-to-a-photographer/

Here are my answers:

1. Your camera takes really nice pictures!
Ans: Yes of course! Because it’s me using it NOT you duh!

2. You’re not allowed to take photos here.
Ans: Ok. (I really did… duh…)

3. Can’t you just photoshop that?
Ans: Yes I can. But I will decide if I want to, NOT you.

4. Can I have all the reject photos please?
Ans: Sure! If you wanna spot the difference for me.

5. I hate having my photo taken.
Ans: You might need to look into your past… I mean, I'm seriously concerned about your self-confidence being affected by some trauma...

6. I wanted to invite you to my event, you should bring your camera!
Ans: I always bring my camera everywhere. It depends which one you are referring to.

7. If I had a camera like that I could take the same photos you do.
Ans: Go ahead and get one. You should try and see. If you can’t, I do give photography lessons at a fee (to teachable students).

8. You don’t have a degree, so you’re not really a professional.
Ans: In my line of work, professional usually means taking a full time income from photography. And it doesn’t necessarily means professionals take great photos. I am glad I take great photos, professionally or not.

9. It must be easy to run a photography business.
Ans: Yes, I choose my customers.

10. Wow that Canon 5D Mk III must make you an amazing photographer!
Ans: You try it! Maybe it’ll make you one too?

11. Your job must be so easy, all you do is click a button all day!
Ans: That’s only foreplay. I click lots of other buttons after I get home.

12. My phone takes better pictures than your camera.
Ans: Is it? Let me use your phone to shoot your wedding then…

13. Can you take your watermark off the photos you posted on Facebook? My mom wants to print them.
Ans: Facebook photos are too low res to be printed, duh!

14. Can I pay you in 3 instalments over one year? My wedding really took a lot out of my pockets!
Ans: Sure! You can pay two instalments before your wedding, and the last one upon collection of the high res files.

15. Why is the background blurry like that?
Ans: That’s because it’s not supposed to be sharp.

16. I only need a few photos taken, is that cheaper?
Ans: It could be. In that case, I charge per shot instead of per hour.

17. OMG I love your work! Would you edit this selfie for my Facebook page?
Ans: Sure!



18. What’s the discount if i edit the pictures myself? I use Picasa!
Ans: Same charge. No discount.

19. Photography’s easy, because the camera does all the work.
Ans: Ya… Some people produce trash while others produce great photos with the SAME cameras… just like some people speak meaningless brainless stuff, why?

20. Photography’s not a real art like painting or sculpting where you need to build your skills. For photography you just need a good eye.
Ans: In a way, yes. But unfortunately many photographers don’t seem to have good eyes. And those who think like you usually don’t stop upgrading their cameras. Why?

21. Canon or Nikon, which is better?
Ans: Same. Get the Leica M! (I love to see them struggle with manual focusing, shooting kids and moving subjects…)

22. I don’t have to give a Photo Credit to the photographer, do I? or crediting the photographer is not necessary now, is it?
Ans: If you have bought over the full copyright, yes. If not, you are no better than a thief.

Friday, August 22, 2014

Life "stops" sometimes...

Agfa APX400, probably Leica M6 with 35cron, processed in DDX

Lately, I have finally dug out dozens of my unprocessed films since 2011, a mixture of 35mm to 120mm, and even some 4x5 negatives, to process them. (the above is a frame from the first roll I begin scanning now in the early morning of 22 Aug 2014)

And it happens that today, 22 Aug 2014, is the official mourning day of MH17 crash victims in Malaysia. My unifi TV at home is showing the condolences message reminding us to mourn, as the bodies arrive back Malaysia today.

Life "stops" inside us sometimes, when something big, painful, or life-changing happens to us. That's the time when we begin so engrossed with what we are going through, mostly painful, struggling between moving on and lingering in our pain. Some of us are more sensitive in our emotions, some of us not. In this case, probably the less sensitive are more fortunate.

I am kinda surprised I can even remember some of the shots I took... the place, the mood, the situation I was in... after more than 3 years... but of course, I have problem remembering some of them.

The fact I stated year 2011 is also because of some of the shots I remember... the person/s in the frames, the places...

They always say, when you remember something so deeply, it's either an extremely happy or an extremely sad time you had.

If you look at my blog, you would have noticed I stopped blogging for more than 2-3 years. My life kinda "stopped" over things I was going through.

There's no doubt that pain is the best teacher in life, provided that we get through it, which we can if we keep at it. There are just too many things we don't have answers for, which we either keep on thinking and searching OR we move on and let the answers come to us (if they ever come to us). That's my way of moving on. I choose to take life easier, because life is too short and there's not enough time for me to do the things I love, and to love the people around me.

I am mourning for the lives lost in Iraq, in Syria, in Gaza, in MH17, in MH370, in Nigeria... we have seen much in the recent times.

May we treasure our lives and our loved ones and be contented with what we have daily, remembering our brains are just too little to understand God's ways in dealing with us. If we know we can't understand the whole picture, we shouldn't blame anyone.









Tuesday, August 19, 2014

No Retirement

An elderly in Singapore
Singapore is a place where you will see the elderly serving you in fast food restaurants like MacDonalds and at neighbourhood coffeeshops as well. They will also be the ones cleaning up your tables after you at shopping mall foodcourts. It is also common to see grey hair elderly security guards guarding offices and shopping malls. My dad is one of them. They are in no way able to chase after any running robbers or criminals.

In Malaysia where I live as a Singaporean now, I see many elderly in MacDonalds too, but they are sitting at the tables eating and chatting away. They are also often seen in expensive restaurants, shopping malls, enjoying their retiree lives.

I am speaking in general.

The old lady above is collecting used tin cans to sell for a living, just in case some of you don't understand what she is doing.

I hope the recent announcement by our Singapore Prime Minister at the NDP rally will help the ageing problems in Singapore.


Sunday, August 17, 2014

Hungry Ghost Festival 2013

"I thought she wasn't there?"

This photo is posted a year late. But now is Hungry Ghost Festival 2014 so I thought I should post this. I don't see them performing at the same spot this year. Time flies.
Taken with a Ricoh GR.